понеделник, 28 септември 2020 г.

Корона и колапсът на системата

В тази публикация ще ви запозная с един от най-големите критици на световната банкова система, който е финансов експерт от Германия. Той разкрива финансовата страна на режисираната световна истерия. Какво, как и защо се случва в парични и икономически измерения чрез инструмента наречен "корона пандемия".

Ернст Волф (* 1950 г. в Югоизточна Азия) е немски автор и журналист. Неговият фокус е критиката към световната финансова и парична система, особено ролята на МВФ, Световната банка, Федералния резерв, системата на Бретън Уудс и световните фиатни пари.

Волф е израснал в Югоизточна Азия и завършва образованието си в Германия. Той е трябвало да напусне САЩ, след като публикувал редица статии, критикуващи войната във Виетнам.


Английската версия на това видео можете да видите ТУК.

Благодарност за превода от немски език на материала споделен по време на конференция в Давос на Vicky Weiskircher! 

Ето и няколко думи от преводача:

РЕЧТА НА ЕРНСТ ВОЛФ В ДАВОС 

Много държа да ви запозная с една друга страна на медала на пандемията чрез речта на финансовия експерт Ернст Волф в Давос, Швейцария. За тези от вас, които не могат да и се насладят в оригинал, ще скицирам основните факти и връзките между тях на български. Ернст Волф е един от моите компаси в това време разделно. Надявам се да помогне и на вас да си обясните цялата тази лудост, която се случва около нас ❤

В момента живеем в период на най-ниските лихви от 3000 години насам. В период на най-много зомби-фирми. Това са фирми, които не могат да съществуват без скъпи кредити. В период на най-много провлачени фалити (законът за фалити е отменен в Германия до края на годината). В период на най-много "гнили" кредити. В период на най-висока безработица. В период на най-силно застрашени работни места. В период на най-големи финансови проблеми на държавите. 102 държави са получили спешни кредити от МВФ. В период на най-неравното съотношение между финансовия сектор и реалната икономика. 

През месец март станахме свидетели на най-бързият  борсов крах, а през април на най-бързият възход. През това време стойността на Apple мина границата от 2 билиона долара. Фирмата е основана през 1976 година и за границата от 1 билион са били необходими 42 години. За вторият билион само 2 години! Централната американска банка FED вкара в обръщение 3 билиона долара с цел стабилизиране на финансовата система. За периода от март до началото на август 2020 г. американските милиардери са увеличили капитала си с 637 милиарда! 

Това са топ 4: 

Бил Гейтс 7,5 милиарда 

Марк Зъкърбърг 23 милиарда 

Илон Мъск 50 милиарда 

Джеф Безос 75 милиарда 

През това време 40 милиона американци останаха без работа. Това ще рече, че 1/5 от парите на FED са влезли в джоба на 0,00001% представители на горния слой на обществото. Данъците на тези хора са паднали от 1980 година с 79%. 20 юли 2020 г. беше денят на най-голямото увеличаване на капитал. Джеф Бизос, който притежава 11% от акциите на Амазон забогатя с 23 милиарда. Това е двадесет пъти повече от сумата, която 600 милиона африканци са спечелили за един ден. Ние живеем във време на най-големи социални неравности и на най-големия балон на недвижими имоти, на облигации и акции. Никой не знае на къде сме тръгнали и до къде ще доведе това, защото подобно нещо се случва за първи път в човешката история. 

Причината за всичко това е един вирус на име корона. 

Ернст Волф изрично подчертава, че не отрича съществуването на корона, но не всички хора са застрашени и затова трябва да се пазят рисковите групи, а не да се вземат научно необосновани решения, да се надува количеството на парите, да се плашат хората и да се обричат на смърт хората в бедните страни. 

По официални данни съществуването на всеки втори е застрашено. 1,6 от 2 милиарда човека работят без трудов договор нерегулирана работа. 60% от дохода им е отпаднал, в Африка и Латинска Америка дори 80%. Няма доход- няма храна, няма бъдеще. 

Защо правителствата се консултират с учени, които по време на свинския грип сгрешиха тотално с прогнозите си? 

Защо се потискат мнения на учени, които не пасват? 

Има ли други мотиви? 

Съществува ли втора агенда? 

Защо на Световният икономически форум в Давос Клаус Шваб говореше за нуждата от голям резет? 

Нека да погледнем историята на финансовата система след Втората световна война. През 50-те и 60-те години имаше бум на икономиката. Банките печелеха от кредити. През 70-те години обема на кредитите спадна и банките започнаха да търсят нови възможности за печалби. С помощта на политиката бяха отменени многобройни правила и закони, банките получиха все повече свобода. Така се появиха Hedgefonds, деривати и обратно купуване на акции. Това доведе до преструктуриране на световната икономика в полза на властта на финансовия сектор, който стана по-голям от реалната икономика. Дериватите представляват  голяма част и не се отразяват в баланса на банките. Обратното купуване на акции повишава изкуствено стойността им и се отразява на премиите на мениджърите. След кризата 2007/2008 настъпи ерата на фирмите, управляващи капитал. Първите четири от тях управляват 19 билиона долара. Това е равно на стойността на всички произведени продукти и услуги в САЩ в рамките на 1 година. За сравнение-брутния вътрешен продукт на Германия е 4 билиона долара. Най-голямата фирма за управление на капитал е Black Rock (7,4 билиона). За разлика от финансовите консултанти, които дават само съвети, капиталоуправляващите фирми вземат решения и действат сами. Black Rock управляват държавни фондове, пенсионни каси, парите на фирми, застрахователи, частни клиенти. Те управляват калифорнийския пенсионен фонд като калифорнийската икономика е петата по големина в света. Black Rock консултира най-важната в света централна банка FED, както и EZB и определя секторите и фирмите, в които се разпределят ново напечатаните пари. В същото време притежава дялове в тези фирми. Най-големият инструмент на властта на Black Rock е изкуственият интелект Аладин, който беше въведен преди 34 години и извършва 200 милиона калкулации на рисковете на седмица. Тези данни биват продавани и оказват огромно влияние на развитието на капиталовия пазар. През април беше обявена нова кооперация между Black Rock и Майкрософт като Майкрософт ще предлага разширени функции на клиентите. Такава кооперация на два гиганта е заплаха във финансовия и дигитален сектор. 

Стигаме до следващата точка- дигитализирането. През 70-те години няколко технически надарени фрийка (откачалки) създадоха Майкрософт и Apple. Първо бяха осмивани, но скоро двете фирми експлодираха и оказаха по-голяма влияние от индустриалната революция преди 200 години. Влиянието върху фирмите беше неизбежно, защото те организираха всички техни процеси и имаха достъп до най-ценното в модерното общество наред с парите-данните. През 1998 се появи Гугъл, през 2004 се появи Фейсбук. Тези фирми крепят своята власт предимно върху набавянето и ползването на данните. С тази информация успяват да задушат конкуренцията още в зародиша, купуват новите фирми и така стигнаха до недосегаем монопол. През 1994 г. се появи платформата за книги Амазон, която междувременно владее западната интернет търговия. Амазон представа най-големият монопол в историята на икономиката. Когото в Америка 40 милиона останаха без работа, Амазон назначи 175 000 нови работници. Тези дигитални гиганти играят решаващ фактор в създаването на новите дигитални валути и на пазара на акции. Съвместната игра с Black Rock, които пък притежават големи дялове от тези фирми, води до огромно картелно образувание. Black Rock може да направлява в желаната посока всеки един пазар в света. Дигитализирането обаче унищожи толкова много работни места и стигна до стадий, който никой преди 5 години не би помислил за възможен. Според прогнозите на инзайдери през следващите 10 години ще изчезнат 80% от работните места. Заставаме за първи път в историята пред няколко проблема: 

1. Как се обединяват общества, в които има само 20% работни места? 

2. Как ще функционира икономиката и паричната система, когато 80% от населението ще живее само от социални помощи? 

3. Как ще функционират икономиките и паричните системи, когато само 20% от населението консумира? 

Огромният картел се нуждае от трети в съюза, а именно централните банки. FED и EZB се обърнаха за помощ към Black Rock: - заради Аладин (събира данни от целия свят) - Black Rock присъства на всички пазари, а банките работят само със собствената си валута - да действат срещу Black Rock ще ги въвлече в големи проблеми. Така партньорите се озовават пред проблема безработица. Отговорът е хеликоптерни пари. Необходимо е само банките да печатат пари във формата на безусловен доход. Този доход служи единствено за това, да поддържа живота на икономиката. Паралелно обаче се създава нов проблем- тъй като влиза директно в реалната икономика и обезценява парите. Безусловния доход трябва да бъде увеличен, настъпва хиперинфлация и колапс на паричната система. Ето и плана: Както централните банки, така и дигиталните концерни работят върху дигитална валута. Вероятно тази валута ще възникне в кооперация и ще бъде за първи път на половина частна. Скоро след това ще изчезнат и физическите пари. Такива радикални промени не могат да се прокарат в състояние на парламентарна демокрация. Властта на финансово-дигиталния комплекс е по-голяма от всяка правителствена власт.

Картината на бъдещето е мрачна и е грешно да се разпространява изкуствен оптимизъм. 

Но въпреки това трябва да си спомним, че най-гениалните идеи в човешката история са се появявали рядко в хубави времена. Китайската дума за криза се състои от 2 думи- опасност и шанс. Бащите на диалектиката са пледирали винаги да се разглеждат и двете страни на едно нещо. В скоро време ще преживеем много съкращения и фалити, може би и войни. Много хора, които отказват да се занимават с политически и икономически въпроси, ще бъдат конфронтирани с брутални проблеми точно пред носа им. Просвещението рядко е имало толкова плодородна почва, както в момента. Просвещението във финансовата и дигитална сфера е най-голямата задача на нашето време. Използвайте всеки ден и час да отваряте очите на хората! Попречете на мечтата на Мусолини за строеж на дигитални затвори за идните поколения! Без насилие и с убедителност. Борете се за една нова демократична и парична система! Система, която не води до това, едно малцинство да притежават повече от цели държави. Която не убива реалната икономика и насърчава финансовото казино. В която тези, които най-много получават, да не плащат най-малко данъци, а тези, които най-умно спекулират да не плащат никакви. Всеки, без значение при какви обстоятелства е роден, да има равни шансове с всички останали. Един свят, в който няма да ни плашат с болести, а ще се грижим за стари, слаби и болни. И да си спомняме всеки ден отново, ако ние не го направим, кой друг тогава!

Видео материала на немски може да видите ТУК 

Към тази публикация ще си позволя да добавя и едно видео на нобеловия лауреат, Стефано Сколио, който е директор на изследователския център "Nutri terapiche di Urbino".

"Приказка за терора" - Видеото е със субтитри. 

Материалът е пълен със сложна научна медицинска терминология, заради което ще го обобщя накратко: Ученият е направил подробен доклад за цялостната обстановка относно случващото се в момента в света. Той категорично отрича да има пандемия. Детайлно обяснява, че ваксините, които се правят, са абсурдни, тъй като няма никъде по света в изследователските лаборатории, които работят за изолиране на вируса, сто процента доказателства, че въобще е възможно да изолират конкретния вирус. Той определя, че тъй като всички държави и политици действат заедно без да има категорични научни доказателства става въпрос за планирани действия на "елит". Този "елит" контролира света и е стартирал установяването на световен тоталитарен режим, чрез който се цели човечеството да бъде поставено под тотален контрол и населението да бъде редуцирано. Инструмент за това е разигравания сценарий със световната пандемия.


Няма коментари:

Публикуване на коментар